Modele te shtepive ne kosov

Në hapjen solemne të kësaj fabrike Ishte i pranishëm Edhe Xhavit Haliti, i Cili UROI që “Green House Project” të shndërrohet në një Industri të Madhe prodhimi dhe që produktet e kësaj ndërmarrje të kërkohen dhe të ndërtohen Edhe në Kosovë. Arkivi qendror Historik i Bashkësisë islame të Kosovës që përmbante të dhënat e bashkësisë myslimane të 500 viteve u dogj më 13 qershor 1999 nga Policia serbo-Jugosllave pas një armëpushimi dhe Fare Pak orë para ardhjes së trupave paqeruajtëse të NATO-s në Prishtinë. [16] në Gjakovë, Teqeja e Bektash Axhiz Babait u dogj gjatë Majit nga ushtarët serbo-jugosllavë me Granata ndezëse të lëshuara nga shpatullat, dhe rezultoi në humbjen e 2 000 librave dhe 250 dorëshkrimeve tejet të rrallë, si përshembull një dorëshkrim në gjuhën Perse i Shekullit të 12. 18 [19] Biblioteka Hadum Suleiman AGA (themeluar më 1595) në Gjakovë u dogj më 24 mars nga ushtarët serbo-jugosllav, Duke rezultuar në humbjen e 1300 librave të rrallë dhe 200 dorëshkrimeve të shkruara në arabishti, osmanisht, e me alfabetin Arab të shqipes, së bashku me arkivat rajonale të Bashkësisë islame që përfshinin Dokumente Deri në Shekullit 17. 16 [19] në Pejë, Biblioteka e atik Medresesë Ishte djegur me Vetëm muret e jashtme të mbetura Duke rezultuar në humbjen e 100 kodeve të dorëshkrimeve dhe 2 000 librave të shtypur. [19] Shkolla teologjike atik medrese në Ferizaj që Daton nga periudha osmane u dogj dhe me mbetjet e SAJ u buldozuan. [19] muzeu i Lidhjes së Prizrenit në Prizren u shkatërrua nga granatat e gjuajtur nga Policia serbo-Jugosllave gjatë Marsit 1999. [20] Shkatërrimi i kishave të shumta serbe ka ndodhur në një mjedis pas luftës bërë nga DISA shqiptarë, të cilët e konsideronin këtë trashëgimi arkitekturore si hakmarrje ndaj qeverisë së Milosheviçit dhe forcave të SAJ Ushtarake për dhunën e kryer gjatë luftës në Kosovë (1998-1999). [32] [33] Qeveria serbe ka përdorur sulme të Tilla si bazë për të kërkuar nga Kombet e Bashkuara të lejojnë policinë e SAJ dhe Forcat e armatosura të kthehen dhe ruajnë monumentet historike në Kosovë. [33] kërkesa NUK PATI Sukses dhe sulmet pas luftës ndaj trashëgimisë kulturore serbe janě përdorur nga institucionet kulturminerai serbe për të shmangur vëmendjen nga sulmet MBI trashëgiminë kulturore Shqiptar të bëra gjatë luftës. [33] këto institucione raportuan për dëmin bërë pas ludtës ndaj trashëgimisë serbo-ortodokse dhe prodhuan raporte që janě pranuar nga institucionet ndërkombëtare të trashëgimisë kulturor si vlerësime neutrale dhe Objektive. [33] pas luftës së Kosovës (1999) u shfaqën raportet nga gazetarët dhe refugjatët për shkatërrimin e trashëgimisë kulturore të Kosovës dhe u ngrit nevoja për të hetuar këto pohime dhe për të dokumentuar dëmet.

[28] Kombet e Bashkuara (OKB) krijuan një administratë civile në Kosovë, megjithatë një nga agjencitë e SAJ, Organizata e Kombeve të Bashkuara për Edukim, Shkencë, dhe kulturë (UNESCO), që Merret me çështjet e trashëgimisë kulturore, NUK kishte plane për të ndërmarrë një aktivitet të tillë. [28] Andrew Herscher dhe Andras Riedlmayer kanë kryer hulumtime, ngritën fonde dhe 3 muaj pas luftës mbaroi në 1999, shkuan në Kosovë në tetor dhe dokumentuan dëmin bërë ndaj institucioneve dhe ndërtesave të trashëgimisë kulturore. [28] me përfundimin e hulumtimit në terren, gjetjet dhe dokumentacioni i Tyre u vendosën në një bazë të dhënash, dhe një raport përfundimtar u shkrua me kopjet e dhëna Departamentit të Kulturës së Misionit të OKB-së në Kosovë dhe Zyrës së Prokurorit që kryesonte gjykatën e OKB-së për krimet e luftës në Hagë. [28] para luftës, koleksioni rezervë që përbëhej nga kopje të shumta të botimeve të Bibliotekës Kombëtare të Kosovës në Prishtinë, i mbajtur për përdorim Brenda Kosovës për bibliotekat e Tjera, u shkatërruan në një fabrikë letre në Lipjan me urdhër nga drejtorit serbe të bibliotekës. [15] Gjatë luftës, 65 (ose një e Treta) nga gjithsej 183 bibliotekat publike të Kosovës Ishin plotësisht të shkatërruara, Ku rezultuan 900 588 vëllime të shkatërruara. [16] Bibliotekat e shkollave të Kosovës u shkatërruan Gjithashtu gjatë luftës. [16] në vitin 1999 DISA Arkiv dhe përmbjedhje kulturore dhe shtetërore të caktuara u çuan nga Kosova në Serbi, si për shembull arkivi i institutit për mbrojtjen e monumenteve të Kosovës u HOQ nga ndërtesa e institutin në Prishtinë nga punonjësit e ministrisë së De Jugosllavisë. 12 [17] Ministria serbo-jugosllav e Drejtësisë deklaroi se heqja e të dhënave publike nga Kosova në Serbi në vitin 1999 Ishte “për të parandaluar separatistët Shqiptar shkatërrimin, ose falsifikimin [e Tyre]”. [17] DISA reg